szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

"BICIKLIK GURULNAK NYÁRON.. veterán kerékpárok a Móra Ferenc Múzeumban + interjú

2012.05.11. 22:33 Vörös B. Zoltán

El sem tévedhet, aki a Móra Ferenc Múzeum legújabb kiállítását keresi. A bejárattól kerékpárút vezet egészen a kiállító teremig, de már a bejáratnál érdekességet talál a látogató. A kiállítás különlegességét az egyedisége adja, a kerékpárokon kívül, alkatrészek tartozékok, díjak, oklevelek is láthatók. A tárlat a kerékpárok történetének feldolgozása mellett a szegedi kerékpársportot is igyekszik bemutatni.

A megnyitón Siklósi Gábor SZTE zeneművészeti kar docense, és  Dinnyés Ádám ütőhangszeres hallgató közreműködésével,kiderült, hogy a kerékpár jól működik hangszerként is. Fogas Ottó, a múzeum igazgatója kiemelte, hogy a szokásoktól eltérően, a kiállított tárgyak kilencvenöt százaléka magángyűjtőktől származik. Ezt a tényt, Dr Habil. Kálnoki- Gyöngyössy Márton, a Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója példaértékűnek nevezte. Az eseményen az egykori szegedi kerékpárversenyzőket is köszöntötték. A kiállítás ötlete Török Józseftől (Jacky) származik, aki gyermekkora óta rajong a kerékpárokért. A kiállítással "Jacky bácsi" régi vágya valósult meg. A következő beszélgetésből kiderül melyik kerékpár áll a szívéhez legközelebb.

 

 

Pópity Dániel, a kiállítás kurátora elmondta, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésre a kiállítás anyagának rendezésére. A június 24-ig látható kiállítás részét képezi, több különleges, máshol nem látható gyűjtemény is. 

 

süti beállítások módosítása