szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Hangtechnikai bemutató a REÖK-ben

2012.07.09. 10:11 Vörös B. Zoltán

DSCF1292.JPGMár régóta tervezték és végre teljes mértékben megvalósult a Dóm térre szabott hangosítás. A megfelelő hangerő mellett most már minőségi hangzás is garantált a nézőtéren, és a színpadon is. Az új hangrendszer teljesen más élményt nyújt, hiszen nemcsak szemből, hanem a nézőteret körbeölelve helyezték el a hangfalakat, ami az élményen túl a nagyothallókat is segítheti. Szombaton a szakmai érdeklődőkön kívül az újságírók is betekintést kaptak a rendszer lényegébe, és sokoldalúságába. 

A kis egységekből álló rendszer jól bővíthető, jól tervezhető. Egyszerűen fogalmazva, olyan mint egy lego, megfelelő ismeretekkel az adott környezethez illeszthető. Amerikai Renkus-Heinz hangsugárzó-rendszert  a Dóm téren Európai Uniós támogatással valósították meg. Nemcsak a nézők a színpadon lévők is hasznot húznak az új rendszerből, nincs zavaró jel, tisztán szól a díszletek közt is. A rendszer nem tudná a rengeteg, mikrofont, hangsugárzót,az egyéni kívánságoknak megfelelően.az R-Control számítógépes felügyeleti program kontrollja nélkül. Nem kell Hi-End hangzást várni az újítástól, de laikusok számára is érzékelhető tiszta hangélményt igen. Vájtfülű látogatók észrevehetnek némi hiányosságot, azonban, nekik is el kell ismerniük, hogy jó irányba változott a Dóm tér hangosítása. Ami talán mindenkinek fel fog tűnni, hogy a régebben tapasztalt visszhang, ami a környező épületekről visszaverődő hanghullámok miatt keletkezett, lecsökkent. legalábbis a nézőtéren kevésbé érzékelhető mint eddig. A Szegedi Szabadtéri Játékok operai, musical, prózai és szimfonikus repertoárján kívül még: Horvátországban; a Budapest Sportarénában, a Magyar Állami Operaházban, és az Erkel Színházban is hasonló hangtechnikai rendszert építettek, természetesen a helyi adottságokhoz igazítva. 

süti beállítások módosítása