szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Munkácsy képei Szegeden +interjú

2012.06.06. 21:40 Vörös B. Zoltán

 Rendőri kísérettel megérkeztek Szegedre a Munkácsy kiállítás képei. Bécsből hozták a műveket Pákh Imre gyűjteményéből. A Szegeden őrzött három alkotás most 38 darabbal egészül ki. Olyan képeket is láthat a magyar közönség, amit eddig még soha. Ilyen például az "Olvasó nő" című alkotás. A Pákh gyűjteményen kívül a Nemzeti Galéria is kölcsönöz öt képet, így összesen negyvenegy festményt állít ki a múzeum. 

Fogas Ottó igazgató elmondta, hogy a mostani tárlat sokkal több képet tartalmaz, mint a néhány évvel ezelőtti. A nagy értékű kiállítások nem idegenek a múzeumtól, hiszen több hasonló nagyságrendű gyűjteményt tártak már a nyilvánosság elé. A kiállított alkotások 6-7 milliárd forint közötti biztosítási értéket képviselnek.

A Múzeumok Éjszakáján nyíló kiállítás végigvezeti a látogatót a művész életének főbb szakaszain. Ezt már Bakó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa mondta, kiemelve az 1844-ben készült, "Golgota" című festményt, melyet külön teremben helyeznek el. A hatalmas alkotás nemcsak mérete miatt különleges,(460x719cm) Munkácsy ugyanis saját magáról mintázta Krisztust. A különleges alkotás védőfóliában érkezett a múzeumba.Az értékes képeket maximum 20 Celsius fokon lehet tárolni, és figyelni kell a páratartalomra és a megvilágításra is. A sajtó képviselőinek kibontották, és megmutatták az "Ásító inas" c. festményt, majd visszacsomagolták, míg végleges helyére nem kerül. A tárlaton láthatók még portrék, vázlatok és a folyosón Békéscsabáról érkező fotódokumentumok

süti beállítások módosítása