szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

175 éves a Morze távíró- kiállítás a Somogyi -könyvtárban

2012.08.31. 13:14 Szegedkultur

Távíró.jpgA Morze-ABC kifejezés mindenkinek ismerős lehet, ha máshonnan nem, a Titanic legendájából. Most testközelből láthatja bárki, milyen eszközzel kommunikáltak elődeink, és a feltaláló életével is megismerkedhet, aki ellátogat a Dóm térre.

Magas szinten művelte és tanította a festészetet (különösen a portrékért rajongott), neve mégis a hírközlést forradalmasító találmánya, s a máig használt jelrendszer révén maradt fönn. Samuel Finley Breese Morse 175 éve szabadalmaztatta telegráfját. Első táviratában, amit Washingtonból Baltimore-ba küldött 1844. május 24-én, ez állt: "What hath God wrought?" (Mit művelt Isten?).

A jeles feltaláló életét és munkásságát kamarakiállítás szemlélteti a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A szeptember 3-22-ig megtekinthető bemutató különleges színfoltja egy működőképes Morse-távíró, amelyet a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából láthatnak az érdeklődők.

süti beállítások módosítása