szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Sokoldalú "Mórások" (interjúval)

2012.04.05. 20:26 Vörös B. Zoltán

A Móra Ferenc kollégium Szeged, egyik legnagyobb kollégiuma. Immár 15 éve minden évben megrendezik a kollégiumi tehetségkutatót.A diákok igen lelkesek, és hetekkel előbb kezdik szervezni az eseményt. Nincs könnyű dolguk, a tanulás, és sok egyéb elfoglaltság mellett, kell a megszokott színvonalat tartva összeállítani a műsort, segíteni a jelentkezőket a felkészülésben, és a technikai teendőket nem is említettem. Az elmúlt években egyre több hasonló volumenű esemény van a kollégium életében, a tehetségkutató mégis meg tudta őrizni a népszerűségét.

Kovács Attila kollégiumi tanár  abban látja a népszerűség okát, hogy folyamatosan van valamilyen esemény a közösségben, így a lelkesedés nem lankad. Másrészről az is bírhat vonzerővel, hogy többen az itt megmutatott tehetségüknek köszönhetően építettek karriert, színháznál, tánckarban, zenekarban ténykednek. A zsűri elnöke, dr. Almasi Tibor, a Karközi Kollégiumok Tanácsának elnöke elmondta, hogy nehéz dolguk volt, és egy kategóriát ketté kellett választaniuk, ugyanis "az almát a körtével nem lehet összehasonlítani" így a három helyett négy kategóriában avattak nyerteseket. Próza/vers, tánc, ének, és zene, valamint a közönségdíj talált gazdára. Egy jól összeállított műsorban nagyjából egyenlő arányban képviseltette magát minden szekció. Mint Szabados Gabriella szervezőtől megtudtam, az utóbbi években a próza, és vers helyét fokozatosan a zene és a tánc veszi át. Ezt a tendenciát megerősítette Kovács Attila is. A kollégium egyébként  Morgilla lázban ég, ami egy kollégiumi diákvezető választás. Ez a másik nagy esemény, de Kovács Attila újdonságokról is beszél a következő interjúban. Szabados Gabriella pedig beavat bennünket a vetélkedő kulisszatitkaiba.

 

A nyertesek:

vers / proza: Bárányos Edit
ének: Horváth Katalin
tánc / egyéb: Sánta Anett & Somogyi Réka
hangszeres zene: Cserpák Miklós, Hadzsy János
kozonsegdij: Toth Liliana & Pfeffer Árpad

 

 

 

 

süti beállítások módosítása