szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Matyi iskolába megy

2012.03.16. 20:34 Vörös B. Zoltán

Ősszel iskolai színielőadást látogattam meg, de ezúttal  a diákok, csupán nézhették a darabot,a többi kiderül a cikkből.

 Szegeden, először a pinceszínházban mutatták be az Impro Stúdió fiataloknak szánt darabját, a Fazekas Mihály által írt Ludas Matyi modernizált változatát, a „Lúdas Matyi akkor és most” című darabot. A szobaszínház jellegű produkció nagy sikert aratott. A nézők között több tanár is helyet foglalt, akiknek megtetszett a darab. Az alkotók Janik László, és Megyeri Zoltán, eredetileg tanórára szánt műve, most kilépett a színházi keretek közül, és a neki szánt helyen az iskolában, rendhagyó irodalom óra keretében került bemutatásra.

 Egészen pontosan a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézmény  osztálytermében láthatta a diákokból álló közönség.

Szabó Szilvia, az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület elnöke elmondta, hogy örül a helyszínnek, hiszen régóra szerették volna eljuttatni a darabot az iskolákba,  A közönség a szokásos megilletődöttséggel várta az előadás kezdetét, elvégre mégsem mindennapi alkalom, hogy egy tanteremben mutatnak be színdarabot. A szobaszínháznak pedig éppen az a lényege, hogy kevés eszközzel, kis térben játszható a mű. 

 

Az iskola két szervezőjétől, Némethné Balázs Katalintól, és Papp Ferencnétől megtudtuk az Őszi Kulturális fesztiválon látták először a darabot, és nagyon megtetszett nekik. Úgy döntöttek élnek a lehetőséggel, és megszervezték az iskolai előadást. A reakciókból ítélve nem ez volt az utolsó alkalom. Kíváncsiak voltunk a diákok véleményére is, és úgy tűnik, valamit nagyon eltaláltak az alkotók.  Nagyon meglepődtek a fiatalok, hiszen hagyományos színdarabra számítottak, de az első poén után felszabadultan élvezték a színészek játékát. Azt sajnálták, hogy csupán egy művet láthattak. Szegi Attila 11.C osztályos tanulót is megkérdeztük a tetszésnyilvánítás mellett elárulta majdnem az összes kötelező irodalmat megnézné hasonló formában.

 Manapság egyre többen írnak át klasszikus műveket, nem kímélve az irodalmárok idegrendszerét. Vannak jó, és rossz újítások is. sok vita van arról is, hogy szükség van-e erre, és hol van a helye a magyar kulturális életben. Az iskola azért állt a bemutató mellé, mert párhuzamosan mutatja be az eredeti, és a modern nyelvezetet, tudtuk meg a tanároktól.

Janik László elárulta nem sokáig kell várni a következőre, de hogy melyik kötelező olvasmányt szemelték ki és mikor kerül színpadra, nem árulta el. „Most az a cél, hogy ezt a darabot tudjuk olyan módon forgalmazni, hogy legyen ebből pénz is, és ne csak szeretetből csináljuk.” mondta janik László. Acél közönség és a tanárok pozitívan fogadták Matyit, tanév végén pedig kiderül, hogyan vizsgázik.

 

süti beállítások módosítása