szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

A vidám, bohém Juhász Gyula

2012.03.19. 17:34 Vörös B. Zoltán

Sándor Jánost mint a szegedi színháztörténet legjobb ismerőjét tartják számon,nem véletlenül. Több könyvet is írt a témában,és a legátfogóbb mű is az ő nevéhez fűződik. Most Juhász Gyula életéről írt, állítása szerint az íróasztalfióknak. Úgy érezte, hogy vannak olyan szakemberek akik jobban ismerik. Mégsem született eddig olyan mű, ami Juhász Gyulát úgy mutatta be, mint vidám, bohém társasági embert. Általában a búskomor költőt láttatja a nagyközönséggel a róla szóló művek többsége. Sándor Jánossal a Somogyi Könyvtárban rendezett könyvbemutatón beszélgettem. Elárulta, hogy az ötletet a színháztörténeti kutatásai során fellelt rengeteg adat szolgáltatta. Lépten-nyomon Juhász Gyula nevébe botlott, és miközben ezeket az információkat rendezte egy másik, az eddig általánosan ismerttől eltérő személyiség bontakozott ki. Így kézenfekvő volt, hogy más nézőpontból mutassa be a költőt, aki miután csalódott a színházban, és az életben élete utolsó részében valóban búskomorrá vált. A szerzőre nagy hatást gyakorolt Ceizel Endre könyve, aki orvosi, genetikai szempontok alapján elemezte Juhász Gyula életét. Az ő könyvében szerepelt egy olyan mondat, hogy talán egyszer megírja valaki a költő életének vidám fejezetét is. Ez a valaki Sándor János.

A könyvben szereplő nevek első említésénél a születési, és halálozási év szerepel, megkönnyítve az olvasó dolgát. Egyszerűen eldönthető, hogy az illető életének mely szakaszában került kapcsolatba a költővel, és fordítva. Sok érdekes dolog derül ki a könyvből, kivel volt kibékíthetetlenül ellenséges, kivel kedves. Ezek az emberi kapcsolatok a kritikáit is befolyásolták, és bizony gyakran tévedett. A szerző, nem kíméli a költő kritikusi tevékenységét. A fellelhető adatokból kiderülnek a tévedések, hiányosságok. Szegeden, a művészek körében élet, és halál ura volt, a többi társával együtt, hiszen egy pozitív kritika megjelenése, biztosabb szerződést, és magasabb gázsit is jelenthetett. A kor viszonyait figyelembe véve, mégis azt mondhatjuk, hogy Juhász Gyula életének ebben a szakaszában, igazi megbecsült társasági embernek számított. Könnyen a társaság középpontja lett, és néhány fröccs után kiválóan parodizált bárkit. Életének egy szakaszáról nagyon kevés információ áll rendelkezésére a kutatóknak. Ez mégis nagyon fontos, ugyanis egy budapesti útja után állt be a fordulat, és vált búskomorrá. Arra nincs adat, hogy miért utazott a fővárosba, és mi történt ott, ami megváltoztatta.

A fényes felületű, puha fedeles könyvet a Bába kiadó jelentette meg. Kellemes tapintású, jól lapozható. Érdekes olvasmány azoknak akik szeretnék megismerni a színészekkel fröccsöző, őket parodizáló, kabarékat író, ugyanakkor szigorú lritikust.

süti beállítások módosítása