szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Fergeteges előadás Szegeden, a 75 éves Mojszejev táncegyüttestől

2012.03.21. 13:43 Vörös B. Zoltán

Iigor Mojszejev 1906-ban született Kijevben. Egyedi stílusát a nevét viselő táncegyüttes ápolja a mai napig. Az idén 75 éves társulat jubileumi turnéra indult. A világjárás közben Magyarországot is útba ejtette, mégpedig mindjárt hét előadással.A fővárosban kettő  és öt vidéki városban. (Pécs, Veszprém, Szeged, Debrecen Miskolc) Március 20-án este jártak Szegeden, ahol fergeteges előadással örvendeztették meg a lelkes közönséget.

Mojszejevnek sokat kellett harcolnia az orosz tánc elitjével, a saját stílusának elismertetéséért.Saját együttesét 1937-ben alapította. Az idő őt igazolta, az úttörő elképzeléseket a közönség örömmel fogadta. A szakma is kezdte elismerni. Első nagy sikerük, a "Szovjetunió népeinek tánca" azonnal ismertté tette őket világszerte. Remekül ötvözi a hagyományos balett elemeket, a néptánc elemekkel. Az orosz hagyományokon kívül szerb, ukrán, görög, magyar elemeket is láthatunk a produkcióban. Táncosaival szemben nagyon szigorú volt, nála nem lehetett hibázni. A szakmai tehetségen kívül a külső megjelenésre is nagy hangsúlyt fektetett. Aki bekerült a társulatba kemény életre számíthatott, nem volt elég a száz százalékos teljesítmény. A látványos koreográfiák kivitelezése jó erőnlétet, és állandó gyakorlást igényel. A mester, jellemző módon szinte haláláig dolgozott, 101 éves korában hunyt el. Az együttes, Szeged után Debrecenben és Miskolcon lép fel.

süti beállítások módosítása