szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Vídóczy Művek az IH-ban

2012.03.21. 11:51 Vörös B. Zoltán

A  Vidóczy Lőwey János által vezetett zenekar bemutatkozó koncertjén megtelt az IH rendezvényközpont földszinti színpada előtti terület. A zene jellegéből adódóan ülős koncertre számítottam, bejött. Pleskonics András Plesi bevezetője után, meghallgathattuk a zenekar rövid történetét, majd belecsapta a húrokba, akarom mondani billentyűkbe. A frontemberrel a koncert után beszélgettem.

János elektronikus zenét játszik, és tizenhat éves kora óta foglalkozik zenével. Mint a legtöbb ember ő is zongorával kezdte, de nem szerette, viszont ez volt az első lépés a hőn áhított orgonához. Tanulmányai során egyre inkább megkedvelte a zongorát is. Az elektronikus zenét, Jean Michael Jarre muzsikáját hallgatva szerette meg. A szintimágus hatása érezhető a zenéjén.  A fiatal zenész számítógépen állítja össze a hangokat zenévé, majd a csapat többi tagjával hangszereken próbálják visszaadni a már megkomponált zeneművet. Sok munkába telik míg hangszerek segítségével is ugyanúgy szól minden, ahogyan a számítógépen. A koncerteken élőben adják elő a zeneszámokat,(az IH-ban 11 dalt adtak elő) így benne van az improvizáció lehetősége is. A szintetizátorok mellett dob, saját készítésű teremin,és a számítógép is képviselteti magát. Kellemes néhol filozofikus, nem feltétlen ülős koncerten élvezhető. János a zenével missziót is vállal, szeretné megismertetni ezt a zenei stílust, mert Magyarországon nem terjedt el a hetvenes években. Nem lesz könnyű feladat, de a Morcheeba sikerét látva nem lehetetlen a nyugodtabb dallamok köztudatba illesztése.

.

 

Az együttes tagjai:
Fő billentyűs: Vidóczy-Lövey János 
Mellékbillentyűs: Fődi István
Keverős és Mellékbillentyűs: Domonkos László
Dobos: Szegény István
Bemondó: Török Bernadett

 

süti beállítások módosítása