szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

A kultúrát márpedig közvetíteni kell!

2012.03.29. 20:26 Vörös B. Zoltán

 Kulturális mediátor ez a neve annak a szakmának, amit mindössze két helyen, Szegeden, és Pécsen tanítanak az országban. Sokan feleslegesnek tartják, lenézik, de amint kiderül mennyi területen kell járatosnak lennie egy végzett szakembernek, kiderül, igenis szükség van rá. A multikultúra időszakát éljük. A sok különböző háttér, megfelelő közvetítő eszközzel pozitív folyamatokat indíthat el, míg ellenkező esetben a keveredés, konfliktust szül. meglehetősen széles az a spektrum, ahol kultúra közvetítéssel foglalkoznak. ezt a sokrétűséget, és a képzés sajátosságait mutatták be egy kerekasztal beszélgetésen a az Országos Közművelődési Konferencia befejező napján. Mindkét intézményben folyamatosan dolgoznak az új szak fejlesztésén. Dr T. Molnár Gizella, és Dr. Huszár Zoltán is biztos abban, hogy lesz jövője, és állása a végzett hallgatóknak. A mesterképzés után is több irányban indulhat tovább a hallgató, az egyéni adottságai szerint.Hallgatói kérdésre mindannyian elmondták, hogy ha most lennének a hallgatók helyében, akkor is ezt az utat választanák, még több nyelvtanulással kiegészítve. Dr Huszár Zoltánnal, a Pécsi Tudományegyetem helyettes intézményigazgatójával a szünetben beszélgettem.

A beszélgetés után civil szervezetek képviselőivel beszélgethettek a résztvevők, megismerkedve azon speciális területekkel ahol jól alkalmazhatók az órákon elsajátított ismeretek. Kapcsolódva a nap első előadásához, ahol a felnőttképzés speciális területeivel (fogvatartottak, fogyatékkal élők) ismerkedtek a hallgatók, úgynevezett érzékenyítő gyakorlatokat tanultak. Nagyon élvezték a sok előadás után a mozgást. A szakmai programok után állófogadással, és az eseményről készült film megtekintésével ünnepélyes keretek között zárult a 21. KMK formális része. Rövid pihenés után még egy utolsó közös buli, és mindenki élvezheti a hétvégét.

süti beállítások módosítása