szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Ünnepi közgyűlés Szeged napján

2012.05.27. 15:20 Vörös B. Zoltán

 Szeged napja, a szabad királyi város cím elnyerésének emlékén alapul. Ilyenkor ünnepi díszbe öltözik a város, és rengeteg programon múlathatja az időt minden városlakó, és vendég. nem volt másképp idén sem. Az eseményen közreműködött a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Vaszy Viktor kórus, MÁV hazánk Kórus, Erkel Ferenc Vegyeskar,Szegedi Harsona Együtes, A nemzeti Színház művészei,Fekete Gizi, László Boldizsár,Kelemen Zoltán, és a Szeged Táncegyüttes.

A városháza előtt átadták Dobozy Attila bőrgyógyász professzornak a díszpolgári címet. 

 

Pro Urbe díjat kaptak:

Galambos Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja a tanárképzésben végzet áldozatos munkájáért és Lázár Györgyöt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát.

 

Szegedért emlékérmet Karikó Teréz Liszt-díjas operaénekes, Margitáné Z. Nagy Rozália mestercukrász, Székely Lőrincné, a Szent Gellért Plébánia Nyugdíjas Szervezet vezetője, Szénási Róbert karosszérialakatos, vehette át. Posztumusz Szegedért emlékérem elismerésben részesült Körtvélyessy Péter, a Szegedi Vízilabda Egylet elnöke, aki a szegedi férfi vízipólócsapat, a Szeged Beton sikereinek a biztos alapjait helyezte le. 

 Szeged Nemzetközi kapcsolataiért emlékérem elismerést kapott a szőregi származású Csiszár Katalin, a biológiai tudományok doktora, aki a honolului egyetemen dolgozik, és évtizedek óta segíti a magyar diákok amerikai tanulmányait. Minamizuka Shingo professzor, Rózsa Sándor-kutató, aki hosszú éveken át tartó kutatás után, Japánban könyvet írt a híres betyárról,.

Galériához kattints a képekre!

süti beállítások módosítása