szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Óriás lakodalom a Dóm téren

2012.07.13. 19:12 Vörös B. Zoltán

Hegyen völgyön lakodalom Novák Tata érkezik.jpgA Szegedi Szabadtéri Játékok következő produkciója a Néptáncfesztivál gálája. A hegyen-völgyön lakodalom címet viselő produkció rendezője, és vezető koreográfusa Novák Ferenc. Az ő neve garancia a magas színvonalú produkcióra, hiszen nemzetközileg elismert művész, és ma, nála többet aligha tud bárki is a táncművészetről, és a népszokásokról. A lakodalom az egész Kárpát- medencében hasonló elemeket tartalmaz, ugyanolyan a szokások jelennek meg, a román, szerb, szlovák, ukrán, horvát, és magyar hagyományokban. Az előadáson Hercku Ágnes énekmondóként, Csuja Imre vőfélyként látható.

Az ifjú pár szerepét Rab Edina (Honvéd Művészegyüttes), és Karlik József (Bihari táncegyüttes) alakítja, mindketten több évtizede táncos múltat tudnak maguk mögött. Násznagy nélkül nincsen lakodalom. Novák Péter a hagyományos szerepen túl a nézőkkel is megoszt néhány érdekességet, mi miért történik a színpadon.Egyre kevesebbet tud a mai ember a hagyományokról. Vidéken még több helyen életben tartják, sok városlakónak azonban ugyanolyan egzotikus, mintha egy csendes óceáni szigeten szemlélné a bennszülöttek műsorát. Másik oldalról viszont azt látjuk, hogy reneszánszát éli a népzene, egyre több a tehetségkutató, és fesztivál. Sokan jelentkeznek a táncegyüttesekhez is. Talán ennek hatására több tényleges ismerettel rendelkeznek majd a jövő polgárai. 

A jégeső miatt késett a díszletépítés. A kényszerszünet alatt alkalom nyílt a következő beszélgetésre, melyből az is kiderül, hogy a legendás táncpedagógus hogyan látja a mai táncpedagógia helyzetét

süti beállítások módosítása