szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Idős korban is lehet tanulni

2012.07.24. 14:41 Vörös B. Zoltán

Dscf3488.jpgÁltalában az a megszokott, hogy a tanár idősebb a diáknál. Szegeden az elmúlt fél évben ez a sorrend felcserélődött. természetesen nem a tanintézményekben, hanem az Eszperantó utcában. Februárban indult az időseket célzó számítógépes tanfolyam a Senior Center, és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében. A mai fiatalok, és aktív dolgozók életük jelentős részét a számítógép előtt töltik. Az idősebbeknek is lépést kell tartani a technikai fejlődéssel, hiszen ma már alapvető számítógépes ismeret nélkül nem boldogul az ember.Id. Boros Gyula, a Senior Center vezetője, köszöntőjében kiemelte, hogy örül a tanfolyam népszerűségének, és bízik a folytatásban. 

Dscf3491.jpgDscf3491.jpgA tanfolyamot először öt csoporttal kívánták indítani, de a nagy érdeklődés miatt végül kilenc csoportban tanulták a számítógép kezelését, és az internethasználat alapjait, a nyugdíjasok. Mint minden hasonló tanfolyamon itt is különböző tudással érkeztek a résztvevők. Az alapoktól kezdték a tanítást az egyetem hallgatói, és a végére sokkal magabiztosabban kezelik a számítógépet, bátran böngésznek az interneten a senior korú "nebulók". Július 24-én délelőtt minden résztvevő megkapta az oklevelét, mely bizonyítja, most már (ha lassan is) tudja kezelni a számítógépet. A résztvevők közül többen említették, hogy számukra teljesen idegen dolog volt az informatika, de ma már nem félnek leülni a gép elé, levelezni, vagy csak a menetrendet megnézni. 

Az egyik oktatóval Vastag Ádámmal, beszélgetve kiderült, hogy a fiatalok is profitáltak a tanfolyamból. Igaz, ők önkéntes tevékenységként végezték a tanítást, de sok tapasztalatot szereztek, ami későbbi karrierjükben sokat jelenthet. Nem volt mindig könnyű dolguk, hiszen sokkal nehezebben tanul az ember ilyen idős korban, de a sok gyakorlás segít a tanultak gyakorlati alkalmazásában." aki itt volt, és gyakorolt is az ma már gyakorlott internetezőnek számít" összegezte Vastag Ádám a résztvevők által megszerzett ismereteket. Mindkét fél számára hasznos volt tehát a program, és az idei Uniós ajánláshoz is illeszkedett, ami a generációk közti kapcsolat erősítését szorgalmazza.

süti beállítások módosítása