szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Ma kezdődött a Szent Györgyi Albert - konferencia Szegeden

2012.03.22. 22:54 Vörös B. Zoltán

 Március 22-25 között konferenciával emlékszik Szeged a Nobel díjas tudósra. Szent Györgyi Albert nevét minden magyar ember ismeri. Ő az a szegedi tudós aki 75 éve megkapta a Nobel díjat a C- vitamin felfedezéséért. A paprikában mutatta ki az anyagot. Harminc országból több mint 1100 résztvevő látogat a rendezvényre ami 80 millió forintból valósul meg.Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint azzal tud az egyetem leginkább tisztelegni egykori tudósa előtt, ha a mai kutatók is kiemelkedő eredményeket érnek el. Botka László polgármester elmondta, hogy  az elmúlt 75 évben Szegeden hittek abban, hogy lehet a tudományra várost építeni. 

 Egy biztos, Szeged büszke lehet Szent Györgyi Albertre, elért eredményei megismertették a világgal a város nevét, és bekerült a tudományos világ elitjébe. egy ilyen rendezvény jó alkalom arra, hogy a magyar tudomány eredményeit ismertessék, és a tudományos pályát népszerűsítsék.Kevés olyan alkalom adódik, amikor az ember ennyi Nobel-díjas tudóst láthat együtt, mi több meghallgathatja gondolataikat. A rendezvény keretében nem csak egymással, hanem fiatalokkal is  találkoztak a tudomány legnagyobb elismerésében részesült kutatók. 

A Tanulmányi és Információs Központban Szent Györgyi Albert emlékszobát rendeztek be, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek, Szent Györgyi Albert életével, és munkásságával. Itt helyezték el a Magyar származású Nobel -díjasok tablóját is. Szeged tehát egyetemi városhoz méltóan ápolja Nobel díjas tudósa emlékét, amit kötelessége megtenni, hiszen nagyon sokat köszönhet Szeged Szent Györgyi Albertnek. 

süti beállítások módosítása