szegedkultúr

Beszámolók, ajánlók, elemzések a szegedi kulturális és közélet eseményeiről. Színház, kiállítás koncert könyvbemutató, tudományos rendezvény. Minden ami Szeged, és minden ami kultúra.

Gyarmathy Ágnes jelmezei a Szabadtérin (videóval)

2012.04.13. 12:48 Vörös B. Zoltán

 A színpadon a látványtól elválaszthatatlan a jelmez. Gyarmathy Ágnem munkáit megcsodálhatta a közönség többek között, a Kaktusz virága  vagy akár a Csárdáskirálynő című darabokban is. Szegeden a Parasztbecsület és a Bajazzók jelmezei viselik a keze munkáját. A megcsalt nő, és a bohócok is új megvilágításba kerülnek, olyannyira, hogy a jelmezek közül az egyik ruhát Marilyn Manson ihlette. Ahogyan Kerényi Miklós Gábor rendezőtől megszokhattuk, mindig hoz valami új színt a produkcióba, nincs ez másként a mostani "Vágyoperák" című modern köntösbe öltöztetett egyfelvonásosoknál sem.

Ahogyan a tervezőnő fogalmaz: az egyik legérdekesebb elem a Parasztbecsületről alkotott felfogásukban, hogy Lolát képzelik el hidegebb, kék színűnek, Santuzzát pedig egy igazán vérbő, erős asszonynak, aki nem egy legyőzött nő, hanem egyenlő ellenfele Lolának. „Vörös az én Santuzzám, bíbor, bordó és egy kicsit áttetsző” – festi le egy művész érzékletességével kedves nőalakja látványát a tervező.A Bajazzók világába is vittek némi csavaros változatosságot Kero®-val. „Nagyon ellenszenves számunkra az édes-giccses, pomponos, nagy galléros, romantikus bohóc-világ. Az én fejemben a bohóc sokkal inkább a Cirque du Soleil világára emlékeztet.”Nedda például inkább egy légtornászra hajaz az elképzelések szerint, mintsem egy szokványos colombinára. Canio, a bajazzó jelmeze – melyről Gyarmathy Santuzza öltözéke mellett a legnagyobb lelkesedéssel beszél – fehér és fekete rongydarabkákból lesz összevarrva. 

 

 

süti beállítások módosítása